Moderne tuin in zuiderse sfeer ingericht met wit stijlvol tuinmeubilair

Omschrijving

Na een opfrisbeurt van de woning was ook de tuin aan de beurt. De eigenaars wisten precies wat ze wilden: een tuin met een zuiderse sfeer. Een petanque veld in de schaduw van enkele dakplatanen, glinsterende keien in het water, stijlvol wit tuinmeubilair en zorgvuldig gekozen beplanting .. meer ingrediënten zijn niet nodig om deze tuin om te vormen tot een eigentijdse tuin met een mediterrane sfeer. Of toch: de zon.

Tekst: Ingrid Allaerts   / Foto’s: Jürgen de Witte

Een vrijstaande villa in Knesselare kreeg na 15 jaar een opfrisbeurt. Ook de zuidelijk georiënteerde tuin werd opnieuw aangelegd en ingericht. De tuin werd ontworpen door tuinarchitect Stijn Vergalle van Exterior uit Ruiselede.  Voor de inrichting van de tuin zorgde Andy Baudewyn, zaakvoerder van Rechts van de kerk. Rechts van de kerk is zowat de mooiste naam die een zaak kan bedenken. In dit geval mag je hun naam ook heel letterlijk nemen want het 4000 m² grote domein met stijlvolle en exclusieve collecties tuinmeubilair ligt pal naast de Sint-Niklaaskerk van Meigem. De tuin, de terrassen en de bijgebouwen van de oude pastorij vormen een idyllisch decor voor de design collecties. Liefhebbers van het buitenleven zijn hier aan het juiste adres. Dit gezin wilde graag een tuin met een zuiderse sfeer. Toen Andy de collectie van het Oostenrijkse Viteo voorstelde, waren ze meteen gewonnen. Het meubilair sloeg zo goed aan dat ze niets anders meer wilden. Overal in de tuin zie je dezelfde stoelen en lounge zetels. Die keuze zorgde voor een grote eenheid en harmonie.

Ranke belijning

Onder een met hout beklede oversteek aan de achterzijde van de woning sieren grote betontegels van 1meter op 1 meter het terras. Hier is een gezellige zithoek gemaakt met vier loungezetels en een ronde tafel uit de Slim collectie van Viteo. De stoelen hebben een ergonomische voorgevormde zitschelp in het hoogtechnologische materiaal Corian en een kruisvormig onderstel in inox. De Slim collectie valt op door haar ranke belijning en het ultradunne maar toch robuuste en duurzame Corian. De ontwerpen zijn amper 9 mm. dik, tot slechts 3 mm. aan de rand en zien er dankzij hun ranke lijn superlicht uit. Maar vergis je niet, elke stoel weegt ongeveer 9 kg. De bijhorende kussens zorgen voor extra comfort en een set paarse strooikussens vormen een  levendig kleuraccent tussen het hagelwitte meubilair. Dat is mooi meegenomen voor de foto’s, de keramieken vazen en potten van Domani passen volledig in het gevoerde kleurenpalet. Sinds kort is een voetenbankje de Slim collectie komen vervoegen. Wat moet het heerlijk zijn om hier even onderuit te kunnen zakken met een spannend boek en een lekker glas wijn.

Jeu de boules

Over de volledige lengte van de woning loopt aan de achterzijde grenzend aan het terras een ondiepe waterpartij. Het bassin is gemaakt uit aluminium en op de bodem liggen grote, ronde keien te glinsteren in het water. Een industrieel uitgevoerde loopbrug bespaart je een stel natte voeten als je de oversteek naar het terras met dolomiet steentjes wil maken. De dolomieten strook, aan weerszijden afgeboord door een rij dakplatanen, doet denken aan een petanque veld. Zeker op zonnige dagen waan je je hier in de Provence. Missie geslaagd.

Wat verder staat de lange tafel ‘La Grande table’, een ontwerp van de Belgische designer Xavier Lust voor MDF Italia uitgestald en zes stoelen uit de Slim collectie. Twee ligzetels in het gras, eveneens uit de Slim collectie, zien er heel uitnodigend uit. Als straks de zomer er aankomt, is het vast reserveren geblazen om hier een zonovergoten en comfortabel plekje te kunnen bemachtigen. Op een kleiner terras waar de bewoners van de ochtendzon kunnen genieten  staat een ronde tafel en twee stoelen. Op zonnige dagen wordt hier het ontbijt genoten. En ’s avonds zakt het gezin af naar de gezellige loungesofa uit de Pure collectie van Viteo. De moduleerbare elementen van de Pure collectie zijn gemaakt in Corian, aluminium, beton en teak. Naar wens kan je kiezen voor een combinatie van beton en teak voor de lage tafel of Corian gecombineerd met inox.

Wafelpatroon

“Dat is zo bijzonder bij deze fabrikant”, stelt Andy. “Viteo gebruikt materialen die je bij andere merken niet ziet. De bijhorende kussens zijn gemaakt van uv- en waterbestendig materiaal en onderaan voorzien van een antislip zodat de kussens niet wegglijden. Nieuw zijn de ‘knitted cushions’, een collectie decoratiekussens met een handgemaakte look. De kussens zijn verkrijgbaar in drie patronen – strepen, ruiten of wafelpatroon – en telkens in negen kleuren. Het garen is ultrasterk en zowel water- als uv-bestendig. De hoes van de kussens is niet water doorlaatbaar en de ademende vulling zorgt ervoor dat er geen schimmels kunnen ontwikkelen.”

Tuinarchitect Stijn Vergalle koos bij deze tuin voor een beperkte diversiteit aan planten en materialen. Die keuze gebeurde met de grootste zorgvuldigheid zodat alles goed met elkaar combineerde. “We hebben gekozen voor een strakke, eigentijdse en tijdloze tuinarchitectuur met een hoge aaibaarheidsfactor en gezelligheid. Door het evenwichtig gebruik en de combinatie van planten en materialen, door te spelen met strakke vormen krijg je een ‘no-nonsense’ concept. Dit project heeft iets heel tastbaars. Tuinarchitectuur moet je voelen, letterlijk en figuurlijk”, stelt tuinarchitect Stijn Vergalle.

Realisatie

Deel deze pagina

We gebruiken cookies op deze website om uw gebruikerservaring te verbeteren.
Door verder te gaan, gaat u hiermee akkoord. Meer informatie